Dosta je muljanja – donosimo po 5 glavnih razloga za i protiv pristupanja EU.

Posted on 14 siječnja, 2012

15



Ovih dana doslovno smo bombardirani informacijama o Europskoj Uniji tj. polemikama da li na referendumu zaokružiti da ili ne. Mediji i političari sugeriraju da zaokružite da, udruge euroskeptika na sve strane šalju brošure o tome da je pravi odgovor ne, a građani koji se nalaze u sredini ostaju zbunjeni i neodlučniji no ikad.

Kako bi tome stali na kraj, savjetovali smo se s nekoliko eminentnih stručnjaka na polju ekonomije, politike i EU integracija te vam donosimo po pet glavnih razloga za i protiv pristupanja Uniji, a na vama je da, nakon što ih pročitate, odlučite koji je vaš izbor.

Argumenti ZA pristupanje EU:

1. Putovanje bez pasoša. Recite,  koliko puta ste išli van Hrvatske i došli u neugodnu situaciju da morate na granici po pedeseti put pregledavati pasoše u panici niste li možda greškom uzeli onaj od malodobnog sina. E to se više neće događati kad uđemo u EU.

2. Slovenija – više nas Slovenci neće moći zajebavat da su oni u Europi a mi ne.

3. Srbija – sad ćemo mi njih moći zajebavat da smo u Europi a oni ne.

4. Moći ćemo raditi u Europi. Teoretski. To što nas oni samo čekaju kako bi došli tamo i radili za tisuće eura mjesečno, druga je priča.

5. Putovanje bez pasoša. Ovo je tako dobro da je vrijedno dvije stavke.

Argumenti PROTIV pristupanja EU:

1. Izgubit ćemo suverenitet koji sad imamo i pomoću kojeg možemo samostalno odlučivati o vlastitoj sudbini! Barem koliko nam to strane banke dopuštaju…

2. Neće švabo naše kuće kupovat! Navodno je pored graničnih prijelaza već osiguran smještaj za milijune euro bogataša koji će u niskom startu čekati 1.srpanj 2013. kako bi krenuli u kupnju naših nekretnina.

3. Propala Grčka, tako ćemo i mi. Doduše, izraz “Dužan ko Grčka” postoji još od vremena Jugoslavije tako da je možda ipak problem u njima a ne u okruženju gdje se nalaze. Kako stvari stoje, oni bi bankrotirali i da su 51. država SAD-a…

4. Visoka članarina. Da, to je istina… morat ćemo plaćati hrpu para da bi bili članovi EU… Al tu nema brige. Jer ih ionako nemamo.

5. Stroža kontrola državnih institucija. Ok, moći će se i dalje krasti ali, kažu, ne više kao prije. No dobra strana je da neće biti pasoša (jesmo to spomenuli?) pa ćete se, ukoliko ste lokalni politički moćnik, moći puno lakše skrivati po Europi.

Dakle to vam je to… argumenti su tu. Na vama je da odlučite kako ćete se izjasniti na predstojećem referendumu… mi nećemo ništa sugerirati ali ćemo reći da smo mi ZA ulazak. Na stranu sve prednosti ili mane, ali nas osobno užasno smeta traženje pasoša po ladicama svaki put kad idemo u Graz u shopping.

Za Uvrnuto:
M.B.

Posted in: Hrvatska, Svijet